Nieuwjaarsspeech

Normaal sta ik aan het begin van ieder nieuw jaar in een vol clubhuis mijn speech voor te lezen.
Lachende leden, handen schudden, de beste wensen uitspreken en de drank vloeit rijkelijk.
Tijdens de speech kijk ik terug en kijk ik vooral vooruit naar wat komen gaat.
Wat ik nooit had durven denken is nu een feit, het clubhuis is leeg, geen gelach, geen handen schudden, niets van dit alles, de club is gesloten!

Voorafgaand aan mijn speech vraag ik ook altijd een moment van stilte voor onze leden die ons dit jaar ontvallen zijn of voor diegene die het moeilijk hebben. Ook nu sta ik, kijkend over onze accommodatie, in gedachten stil en denk ik aan Henk van de Hel, Herman Wegerif en Henk Bakkenes, WSV’ers die kleur hebben gegeven aan onze vereniging. Ik denk aan partners en familie van onze leden die zijn overleden en aan onze mensen die het moeilijk hebben in deze corona crisis.

Het enige wat ik nu kan doen is mijn speech toevertrouwen aan het papier en hopen dat mensen hem lezen zoals ik hem bedoeld heb. Nee, dit jaar is inderdaad niet gelopen zoals wij hadden verwacht.

Het eerste jaar (2016-2017) van onze bestuurlijke periode was vooral een jaar van naar binnen kijken, wat gebeurt er en wat kan er anders? In het tweede jaar (2017-2018) hebben wij ons gericht op de interne processen en directe kosten. Er is een proces voor de vertrouwenspersonen ingericht, er is begonnen met het vrijwilligersbeleid en het eigen gebruik achter de bar is naar beneden gebracht.
Het munten beleid is aangepast en de energiekosten gingen omlaag door het aanbrengen van ledverlichting in de zaal.

Het derde jaar 2018-2019) stond natuurlijk in het teken van ons eeuw feest maar ook in het teken van het zaaien van commercieel succes. Vele gesprekken met gemeente en provincie, externe huurders en andere verenigingen. Er is een commercieel plan gemaakt en de eerste contacten met een aantal ondernemers is gelegd om samenwerking te intensiveren.

Het vierde jaar (2019-2020) moest het oogst jaar worden!
Samenwerking met de Cricketbond, een groot internationaal sporttoernooi over meerdere dagen en een groot CrossFit toernooi. Natuurlijk zou ook weer het boks gala plaatsvinden, diverse externe partijen hebben reserveringen gedaan voor vergaderruimten en het clubhuis zou een make-over krijgen. Ook zouden wij overgaan tot het uitvoeren van de acties voor Vitaal Sportpark de Voorwaarts om ook voor de toekomst een belangrijke club binnen Apeldoorn te blijven.

Maar helaas liep alles anders…….. In maart moest alles dicht, overleggen moesten opeens online en waar het normaal hectisch en druk was op de club werd het opeens stil.

Achter de schermen ging het natuurlijk allemaal door. De afdelingen houden contact met de leden op diverse manieren en online worden er activiteiten georganiseerd. Er worden protocollen geschreven en gedeeld met de gemeente. Looprichtingen worden aangebracht en er zijn afspraken gemaakt over het toelaten van leden en toeschouwers.

Op dit moment is nog steeds niet duidelijk wanneer er weer actief gesport kan worden door alle leeftijden. Deels zal in januari sport weer mogelijk zijn maar wij zijn nog lang niet op het niveau dat iedereen weer mag sporten.

Daarom is het jaar 2021 belangrijker dan ooit. De inkomsten van de bar en de verhuur zijn bijna compleet weggevallen. Gelukkig zijn wij een gezonde club en hebben wij de financiën goed voor elkaar. Samen met de financiële Corona regelingen hoeven wij ons nog niet direct zorgen te maken en is het leed nog een beetje te overzien.

Wij zijn blij en dankbaar dat alle leden ons nog steeds zo ontzettend steunen en trouw hun lidmaatschap blijven betalen. Zonder hen was het haast niet mogelijk om in deze situatie te overleven. Ook zijn wij onze sponsoren dankbaar dat zij, ondanks dat zij het ook moeilijk hebben, WSV trouw blijven ondersteunen. Dit geeft maar weer eens aan hoe sterk wij samen kunnen zijn.

Ja, het gaat nog steeds goed met de club! Maar dit was helemaal niet mogelijk geweest zonder de inzet van al die vrijwilligers. Zonder hun inzet, ook in deze moeilijke tijd is er geen club, is er geen WSV. Mijn speciale dank gaat uit naar alle bestuurders die er in deze tijd alles aan doen om te zorgen dat alles zo goed en zo kwaad blijft draaien. Het is inderdaad niet makkelijk, soms korte lontjes, regels die continue veranderen. En toch is het weer voor elkaar! Dank, dank, dank!

Hoelang dit alles gaat duren blijft onduidelijk maar 2021 zal een mooier jaar moeten worden. Ik weet niet of wij elkaar de hand kunnen schudden maar hopelijk gaan wij elkaar wel weer gewoon zien.
Hopelijk kunnen wij weer discussiëren over niets en kunnen wij vooral weer genieten van het sporten. Want een vereniging verenigt, WSV verenigt en dat is waarom het gaat!

Vooral in 2021 zullen wij SAMEN de schouders eronder moeten zetten want “NOBODY IS BIGGER THAN THE CLUB”

Groeten,
Dennis Wooning

(voorzitter Omnisportvereniging WSV)